7 tips voor een goede boekhouding

Iedere organisatie heeft een goede boekhouding nodig. Of u nu tientallen mensen in dienst heeft of een eenmanszaak runt: een goede administratie is de motor van uw bedrijf. Wij geven u graag 7 praktische tips voor een goede en overzichtelijke boekhouding.

Zorg voor een goed systeem

Om uw administratie goed bij te kunnen houden, heeft u een systeem nodig. Het maakt niet zo veel uit hoe dit systeem in elkaar zit: als het voor u maar overzichtelijk en duidelijk is. Bepaal voor uzelf op welke manier u uw boekhouding wil runnen, richt dit systeem voor uzelf in en werk voortaan met dit systeem.

Blijf uw boekhouding goed updaten

Veel ondernemers updaten hun boekhouding alleen als het écht nodig is, bijvoorbeeld als het tijd is voor de aangifte omzetbelasting. Dit is prima, maar dan kost het updaten van de boekhouding wel veel tijd. Wat u beter kunt doen, is uw boekhouding continu updaten. Zo heeft u minder werk als u uw aangifte omzetbelasting in moet dienen of iets anders met uw boekhouding moet doen.

Houd werk en privé altijd gescheiden

Runt u een bedrijf, dan heeft u een zakelijke boekhouding en een persoonlijke boekhouding. Het is erg belangrijk deze administraties gescheiden van elkaar te houden. Doet u dit niet, dan gaan de administraties namelijk door elkaar lopen. Dit maakt de boel onoverzichtelijk en als uw administratie onoverzichtelijk is, maakt u sneller fouten.

Berg alles netjes op

Uw administratie hoort in nette mappen. Ieder jaar neemt u een nieuwe map voor uw boekhouding van dat jaar.

Gooi de administratie niet weg

De Belastingdienst kan u vragen uw boekhouding van drie, vier of zelfs vijf jaar geleden te laten zien. Gooi uw administratie dus niet weg, maar doe dit pas als de Belastingdienst er niet meer naar kan vragen.

Schrijf overal een datum op

Op facturen en bonnetjes staan data, maar op andere documenten wellicht niet. Schrijf overal een datum op, zodat u precies weet in welk deel van uw administratie de verschillende documenten horen.

Besteed uw administratie uit

Krijgt u al hoofdpijn als u aan uw administratie denkt? Dan kunt u de boekhouding van uw bedrijf wellicht beter uitbesteden. Zeker als u geen tijd heeft om uw boekhouding goed bij te houden, is dit een aanrader. Door uw boekhouding uit te besteden, weet u zeker dat u een overzichtelijke en goede administratie heeft en bespaart u bovendien veel tijd.

 

 

Geplaatst in Geen categorie.